Unitat de Salut i benestar Infantojuvenil

Psicologia per a infants i joves

Els adults solen pensar que els nens i els adolescents no tenen o no haurien de tenir problemes. O bé, que els seus problemes són coses de l'edat i que amb el temps marxaran.

Actualment, sabem que als catorze anys han sorgit ja la meitat dels problemes de salut mental que es manifestaran en la vida adulta. Per aquest motiu és necessari tenir en compte les emocions i els comportaments dels més petits de la casa.

La Unitat de Salut i Benestar Infantojuvenil d' Entredones, parlem de salut ofereix atenció especialitzada en la salut mental, en règim ambulatori, a infants i joves fins als 25 anys d'edat.

La Unitat està integrada per professionals que procedeixen del camp de la medicina i de la psicologia, comptem amb especialistes en medicina familiar, psiquiatria, psicologia, ginecologia, nutrició, fisioteràpia i sexologia.

Són diverses les àrees de la psicologia infantojuvenil que es tracten en aquesta Unitat i que podem resumir en els següents apartats:


Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)

Entredones compta amb un equip depsicòlogues especialistes en Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).

Els TCA són trastorns que impliquen greus conseqüències per a la salut psicològica i física de la persona afectada. Una persona amb trastorn de la conducta alimentària presenta un comportament anòmal en relació amb la ingesta d'aliments i té, a més, obsessió pel pes, la imatge i la dieta. Les manifestacions clíniques dels TCA es presenten en l'àrea de la salut física, conductual, cognitiva, emocional i social.

Els TCA són malalties complexes. Sovint, les persones que les pateixen no tenen consciència de la malaltia. És per això que el nostre abordatge no se centra només en el tractament de la persona afectada, sinó que treballem amb l'entorn pròxim: la família, els amics i la comunitat educativa.

Realitzem un abordatge biopsicosocial i un pla d'intervenció adequat, personalitzat i coordinat entre psiquiatria, psicologia i nutrició. El nostre objectiu és acompanyar terapèuticament el pacient cap a la seva recuperació física i emocional.

Quins Trastorns de la Conducta Alimentària tractem?

  • Anorèxia nerviosa
  • Bulímia nerviosa
  • Trastorn per fartanera
  • Obesitat
  • Complex d'Adonis
  • Ortorèxia

Trastorns Psicoemocionals

A Entredones, tractem les dificultats psicoemocionals més freqüents que es presenten entre els més joves: Ansietat. Alteracions de l'estat d'ànim. Depressió. Fòbies. Estrès posttraumàtic.

Aquestes dificultats es poden presentar en diferents àrees de la vida, com ara, en les relacions socials, familiars, personals, laborals, i a l'escola.

En el nostre centre ajudem a revertir aquest estat d'ànim treballant i fomentant el «jo interior», per poder continuar gaudint de la vida.

Trastorns de l'aprenentatge

Són problemes que afecten la capacitat de rebre, processar, analitzar i emmagatzemar informació. Això pot provocar diferents dificultats per a llegir, escriure, realitzar operacions matemàtiques.

La seva principal conseqüència és el fracàs escolar, encara que també es poden trobar problemes de conducta associats, a causa de la frustració que provoca en l'àmbit acadèmic.

Un dels més freqüents és el TDAH: es caracteritza per una elevada dificultat per a mantenir l'atenció. A més, presenta inquietud motora i un comportament impulsiu.

Trastorns de la Conducta

Aquests trastorns es caracteritzen per un patró greu de comportament desafiador a les figures d'autoritat. Es vulneren sistemàticament les normes socials a través de l'hostilitat i/o agressivitat.

Aquestes conductes es poden veure reflectides en el fracàs escolar, conductes disruptives en el context familiar, consum de drogues o addicció a les noves tecnologies.

A Entredones, proposem un tractament integral mitjançant una intervenció psicològica i social, incloent el suport a les famílies al llarg de tot el procés terapèutic.

Adiccions

A Entredones, comptem amb un equip professional dedicat a treballar:

L'addicció a les substàncies: es caracteritza per la cerca i el consum compulsiu de diferents estupefaents.
Les addiccions comportamentals: es caracteritzen per una necessitat irrefrenable de realitzar certes conductes. Aquesta necessitat acaba convertint-se en l'única font de motivació per a viure el dia a dia.
Quines adiccions comportamentals tractem?
Addicció al joc patològic / Addicció a les noves tecnologies / Addicció a les compres / Addicció al sexe

Què puc esperar de la Unitat de Salut i Benestar Infantojuvenil?

El tractament dels Trastorns de la Conducta Alimentària(TAC)exigeix que es dugui a terme des d'un equip multidisciplinari, format per diferents especialistes. La nostra Unitat està formada per professionals que procedeixen del camp de la medicina i de la psicologia, per tal de proporcionar al pacient un tractament integral que abordi les causes i conseqüències de la malaltia.
En el cas concret dels TAC sabem que, aproximadament el 70% de les persones afectades es recuperen, encara que és un procés lent i complex.

La Consulta de dia i l'Escola de pares ens permeten treballar en els aspectes psicològics i nutricionals per a modificar i millorar el malestar produït pels diferents trastorns alimentaris. Eduquem i instaurem hàbits saludables d'alimentació a fi de normalitzar el pes de la persona. Brindem assessorament i teràpia a la família segons les necessitats de cada cas.


CONSULTA DE DIA

La Consulta de dia té com a objectiu convertir-se en un espai on les persones que hi acudeixin puguin sentir-se compreses, compartir vivències i aprendre de manera dinàmica amb els seus iguals.

La intervenció es produeix a través de sessions grupals, on es treballa:

  • Psicoeducació sobre la problemàtica alimentària.
  • Aprenentatge d'hàbits saludables d'alimentació.
  • Aspectes psicològics: ansietat, impulsivitat, nerviosisme.
  • Tècniques d'autocontrol emocional.
  • Potenciació de l'autoestima i la imatge corporal.
  • Treballar les relacions intrapersonals i interpersonals.
  • Entrenament en habilitats socials.
  • Entrenament en habilitats d'enfrontament.
  • Resolució de problemes i gestió de l'estrès.
  • Dinàmiques grupals.
  • Tallers i activitats lúdiques.
  • Espai de treball per a potenciar el compromís, l'autonomia i la responsabilitat del nen o nena.
  • Teràpies de 3a generació atenció plena(mindfulness), musicoteràpia, artteràpia)
  • Tècniques de prevenció de recaigudes.



ESCOLA DE PARES

L'Escola de pares té com a objectiu donar suport i orientació familiar als progenitors o tutors d'infants o joves que acudeixen a la Consulta de dia. Creiem que el rol dels pares o tutors és molt important en el tractament i la recuperació dels seus fills.

Aquest espai dedicat als familiars, serveix per a compartir experiències amb persones que viuen o han viscut una situació similar a la d'ells.

A l'Escola de pares es fa principalment acompanyament emocional, treball psicoeducatiu, exposició de dubtes i posterior resolució. També s'hi duen a terme xerrades sobre temes d'actualitat que preocupin els progenitors, conferències enfocades a la prevenció i es proporcionen directrius sobre com actuar enfront d'un problema.

La salut mental de la infància i l'adolescència és la salut mental dels adults del demà

Demanar hora